(FIN) Katsaus 30.12.2017

SIJOITUSTEN HAJAUTTAMINEN/ KESKITTÄMINEN

Yrityksen sekä sijoittajan elämässä ikiaikainen ongelma on löytää oikea tasapaino investointien hajauttamisen ja keskittämisen välillä. Molemmille sopii suursijoittajan mietelause: "Jos et tiedä, mitä teet, hajauta." Väittäisin, että yrityselämässä syntyy muodin tyyppistä aaltoilua - välillä on tapana kerätä munia koriin kovallakin hinnalla ja sitten taas "leikataan rönsyjä". Pitäähän konsulttienkin elää. Ostosviritelmät eivät aina mahdu maallikon tajuntaan. Etenkin kotimaisissa firmoissa haetaan epätoivoisesti tukijalkoja (esim. Alcom... Revenio). Fiskars on tunnettu hajauttaja, liiveihin on kasaantunut pajoja joka niemen notkelmasta.

THIN osoittaa merkkejä meneillään olevasta keskittämisestä. Patenttioikeuksien myynti on aika radikaali toimenpide, etenkin kun visioissa viitataan voimakkaaseen lisensointiin. Kyseessä voisi periaatteessa olla vaihtokauppa, mutta en tiedä, onko Xeroxilla mitään myytävää. THINin lisensioima logiikkakin liittyy myytäviin tageihin. Mutta patentitkin ja niihin liittyvä teknologia vanhenee. THINillä voi olla alkamassa voimakas keskittämishanke NFC-tekniikkaan ja uskon, että nyt varaudutaan voimakkaaseen tuotannon laajennukseen,  omaan JA/ TAI lisensoitavaan. Ohessa (s. 5 ollut) periaatekuva kumulatiivisesta elinkaarimallista. Pystyasteikolla on tuotto ja vaaka-asteikolla aika. Kuvaa käytetään usein havainnollistamaan jonkin tuotteen synnyttämää tuottoa, kun tätä päivitetään tai siihen lisätään uusia ominaisuuksia/ osia. Kuva sopii myös tapaukseen, missä tuotantokapasiteettia lisätään rakentamalla uusia yksiköitä.

 
Jos tuote vanhenee tai kilpailu syö tuottoja, kuvaaja luonnollisesti laskee, jyrkästikin. Kuten usein on todettu, THINin tuotteet ovat kertakäyttöisiä (vaikka kestäviä) = ne ovat tuotekohtaisia ja kulutustavaroiden tuotanto jatkaa tasaista kasvuaan.

Pääomien kerääminen on silmiinpistävää. Skaalaukselle voi olla tilaus nyt, kun linjaston asentamisesta saadaan jatkuvasti kokemusta. "Tuotantoa voidaan helposti skaalata."

http://www.zdnet.com/article/the-enterprise-technologies-to-watch-in-2017/ 

Internet of Things (IoT) and Internet of Everything (IoE.) As just about everything manufactured object in the world -- and quite a few non-manufactured objects which will be instrumented with sensors -- is becoming pervasively connected, the number of devices on our networks is set to grow by many orders of magnitude. This creates large business opportunities for organizations ready to capitalize on the global streams of data, analysis, and two-way ability to control and converse that IoT represents. IoE is even more strategic and has become a catch-all phrase that describes adding both connectivity and intelligence to practically every device and connected scenario in order to give them useful smart functions. IoT numbers almost always impress due to their scale. The IoT market will be $267 billion size by 2020, with at least a 20-percent compound annual growth rate (CAGR) at every level of the IoT stack. For its part, IoE is estimated to become a vast $7 trillion industry through a 16 percent growth rate, due to so much of the connected computing universe being attributable to it.

IoT-markkina 267 mrd$ vuoteen 2020 mennessä (vuotuinen lisäys 20%!) ja
IoE-markkina 7'000 mrd$ (kasvu-% 16). 
REVITÄÄN SIITÄ...

Törmäsin keskusteluun, missä THINin Cummings ainoana puhui NFC:stä, muut puhuivat RFID:stä. Nyt on hyvä hetki hyökätä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave