(p125)

122FIN(EN)  Lyhyt oppimäärä lohkoketjutekniikasta

http://www.wired.co.uk/article/blockchain-conflict-diamonds-everledger 
"Everledger uses blockchain to track features such as diamond cut and quality, as well as monitoring diamonds from war zones."

Tuoteväärennösten estäminen on toimenpideketju, prosessi, mikä vaatii onnistuakseen useita työvaiheita. Everledger käyttää dokumenttien säilyttämiseen lohkoketjua, em. prosessin päävaihe on tietysti tuotteen tunnistaminen. (Ledger = pääkirja) Siihen lohkoketjut eivät anna välineitä. Nämä uuden ajan airueet ratsastavat omituisilla tekniikoilla:

"Information on the blockchain is cryptographically proven by a federated consensus, instead of being written by just one person." Bc:ssä kaikki tallennukset tehdään äänestysmenettelyn kautta verkossa, missä tieto jaetaan solmupisteisiin ja äänestetään sen oikeellisuudesta. Hyväksytty tietue kirjataan ja se muodostaa ketjun lenkin, mitä ei enää voida muuttaa. Näissä sovelluksissa jopa koodista äänestetään - aivan turha toimi. Tietoa ei myöskään mitenkään tarkisteta, se vain otetaan osaksi verkkoa. Eivät "hyväksyjät" tietoa jalosta.

"Everledger uses more than 40 features, including colour and clarity, to create a diamond's ID." Siinä se sanotaan, 40 piirrettä arvioidaan/ mitataan, mutta ei ole selvillä, mitä ne ovat. Vain käsitellyille timanteille saadaan historia. Ei ole selvillä, miten koodi merkitään yksittäisiin tuotteisiin, eikä sekään, montako ominaisuutta riittää tunnistamaan tuotteen. Hiotuista kivistä toimintaa ollaan laajentamassa hiomattomiin. On selvä, että näitä on jo tutkittava tieteellisin menetelmin. Yritys ei ole tuonut mitään uutta.

http://fortune.com/2017/09/12/diamond-blockchain-everledger/  
"The process involves using computer scanning tools to access what Kemp calls a “digital vault” and to determine the provenance of any diamond." Yhtiö käyttää 3D-skannausta, mikä siis määrittelee timantin muodon (holvin= äärimuodon). On sitä käytetty tagien tekemiseen ja lukemiseenkin mikrotimantteja ja spektroskopiaa!

Toimintaa aiotaan jatkaa muihinkin luksustavaroihin:
"Fine wines are top of the list. 'We created a digital thumbprint for wine using information about the cork, the label and the bottle. We can use all these elements to identify an object and build up its reputation." Korkki, lipuke ja pullo ovat alkuperäiset mitattavat kohteet - ja näiden helposta väärentämisestähän kaikki alkoi...

Eikä tässä vielä kaikki:
"In the future, Everledger's core tech - a system relying on the Bitcoin blockchain and proprietary ledgers - could be aided by other tools, including computer-vision algorithms. We are looking into using that to understand when counterfeiting is occurring." Bitcoinitkin sotketaan mukaan. Lohkoketjujen täydennykseksi suunnitellaan muitakin työkaluja, kuten konenäköjärjestelmiä, jotta väärentäminen havaittaisiin. Lapsellista.

Lohkoketjuteknologiasta yleensä:
Eräs kirjoittaja vertasi (en nyt taas löydä sitä) Bitcoinin ja Visan toimeksiantoja, edellisellä oli 7 kpl/ s ja jos Bitcoinin toimeksiannot nousisivat Visan tasolle, se kuluttaisi energiaa 50'000 ydinreaktorin tehon. Tämä johtuu mutkikkaasta tekniikasta, joka jauhaa jauhamisesta päästyään. On aivan selvää, että lohkoketjutekniikasta ei tule yleisesti käytössä olevaa tietopankkia tällaisenaan. Koska asiantuntijoilla on enimmäkseen taloustausta, keskustelu mutkikkaista algoritmeista menee yli hilseen.

Bitcoinista erikseen:
https://www.sec.gov/investor/alerts/ia_virtualcurrencies.pdf 
Monet suurimmista pankeista ovat nimenneet Bitcoinin joko pyramidi- tai ponzihuijaukseksi. Ja jälleen asiantuntijamme jäävät kinaamaan. Onko "louhimisen" tarkoitus peittää tiedostojen vatkaamiseen kuluva aika? Paljon sälää on saatu peittämään yksinkertaista asiaa. En ole aktiivisesti seurannut Bitcoinista käytävää keskustelua, mutta eikös se perustaja (jonka henkilöllisyyttä ei edes tiedetä) ole juuri myynyt kaiken? Siitä se sitten alkaa...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave