"PDPS-NFC-protokollan standardointi"

Standardisoinnista laaja yhteenveto:
http://www.wikiwand.com/en/Near-field_communication 
"NFC Forum promotes implementation and standardization of NFC technology to ensure interoperability between devices and services. As of June 2013, the NFC Forum had over 190 (!!!) member companies."
On epäselvää, mihin uutinen standardisoinnista viittaa, onko kyseessä 
- todella uusi, kansainvälinen protokolla?
- NFC-forumin hyväksymä uusi käyttöluokka, vai
- laitetason testaus/ sertifiointi?
Luulisin, että uusi luokka/ tyyppi (esim. 6, koska 5 on kirjallisuudessa varattu yksityisen firman tuotteelle). Joka tapauksessa tulossa on huomiota (ja mammonaa).


Hyvä yhteenveto NFC:stä:
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/24246/Koistinen.Ossi.pdf?s%2520%2520%2520%2520%2520equence=1 
O. Koistinen, opinnäytetyö, Tampereen AMK, 2010
"NFC-tekniikan todellinen salaisuus piilee siinä, että sen avulla voidaan toteuttaa todella
helppokäyttöinen rajapinta tekniikan ja käytännön välille. Kosketuksen kaltaisella eleellä
voidaan ohjata haluttuja toimintoja ilman ainaisia vaivalloisia asetusparametrien virittämisiä.
Kosketus tuo laitteen lähemmäksi ihmistä ja helpottaa uuden teknologian omaksumista.
Maksaminen, lisäinformaation haaliminen tai nopean tiedonsiirtoyhteyden avaaminen kahden laitteen välille voi tuskin enää juuri helpommaksi muuttua, kun pelkkä laitteiden kosketus riittää toiminnon suorittamiseen. Kaiken lisäksi vain yksi NFC-laite riittää kaikkien näiden asioiden hoitamiseen ilman esimerkiksi nykyisen kaltaista määrää erilaisia kortteja."

"Älypuhelimet ovat tuoneet mukanaan uudenlaisia mahdollisuuksia erilaisten sovellusten kehittämiseen. Riittävä laskentakyky ja viimeistään kosketusnäyttöjen myötä hyvin suureksi kasvanut näyttöpinta-ala ovat tehneet mielekkääksi perinteisen internetinkin käytön mobiililaitteilla. Internet matkapuhelimen yhteydessä on mahdollistanut uudenlaisen jatkuvan yhteydenpidon erilaisiin palveluihin paikasta riippumatta tehden samalla mahdolliseksi yhä useampien toimintojen samaan laitteeseen yhdistämisen. Eri tietokanavissa sijaitseva tieto on melko konkreettisesti käden ulottuvilla laitteen ollessa sovelluksen tai käyttäjän pyynnöstä heti yhteydessä palvelun sisältämään tietoon. Esimerkkinä voidaan ajatella tuotteesta suoraan luettavaa internetin kautta päivittyvää hintatietoa tai muuta lisäinformaatiota, ostoksen maksamista pankkiin yhteydessä olevaa matkapuhelinta vilauttamalla tai elektronista avainta. Kaikki nämä toiminnot voisivat siis löytyä yhdestä ja samasta laitteesta. Jokaiseen taloon ei tarvitsisi enää olla erillistä avainläpykkää, riittää kun avaimen tunnistenumero on sähköisessä tietokannassa, josta sen oikeudet selviävät. Saatu oikeus voidaan tämän jälkeen vielä tallentaa paikalliseen tunnisteeseen. NFC mahdollistaa myös uudentyyppistä mainontaa, sillä esimerkiksi tapahtumajulisteeseen liitetty tagi voi lisätä tapahtuman tiedot suoraan käyttäjän laitteen
kalenteriin ja vaikka lisäksi ehdottaa lippujen ostoa."
"Käyttäjäystävällisyydestäkään ei tekniikan yleistyminen jääne kiinni. Pelkästään vieressä käyttämällä tai koskettamalla NFC-laitteella toista, voidaan käynnistää toimintoja. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikkapa hälytyslaitteen pois kytkeminen kotiin saapuessa ja samassa toiminteessa oman maun mukaisten valojen päälle laittaminen. Hyödyllistä ja helppoa kaikille iästä tai teknisistä taidoista riippumatta."

"Toistensa lähelle tuodut laitteet voivat siirtää tietoa NFC:n oman tiedonsiirtoprotokollan välityksellä, mutta myös käynnistää laitteesta mahdollisesti löytyvän toisen kenties käyttöön sopivamman tiedonsiirtomenetelmän kuten WLAN tai Bluetooth. Tietojen vaihto matkapuhelimesta toiseen tai vaikkapa tietokoneeseen helpottuu, kun käyttäjän ei tarvitse kuin pyytää tietojen siirtoa viereiseen laitteeseen ja NFC huolehtii lopusta, eli vaikka juuri mahdollisen Bluetooth-yhteyden avaamisesta."

"Perinteisiin RFID-tunnisteisiin nähden NFC-laitteilla on eronsa. Siinä missä RFID-tunniste on lukittu siihen rooliin, mihin se alun perin on valmistettu, NFC-siru voi muuttaa rooliaan.
Laite voi tarpeen mukaan toimia luku/kirjoittaja-laitteena, käyttäytyä kuin se olisi pelkkä tunniste tai toimia ns. peer to peer–tilassa toisen NFC-laitteen kanssa. Lukijana/kirjoittajana toimittaessa voidaan olla vuorovaikutuksessa ISO 14443 ja FeliCa-standardien mukaisten, eli NFC-Forumin määritysten mukaisten, tavallisten tagityyppien kanssa ja tarvittaessa muokata niitä. Pelkkänä tunnisteena toimiva laite on käytännössä passiivitilassa, ja se
toimii aivan kuten esimerkiksi tavallinen älykortti. Peer to peer, eli laitteelta-laitteelle, tilassa NFC-yksiköt voivat siirtää periaatteessa mitä tahansa tietoa keskenään ja käyttää sen tallentamiseen isäntälaitteen ominaisuuksia."

"Kansainvälisissä ISO/IEC 18092 (Interface and Protocol-1) sekä ISO/IEC 21481 (Interface and Protocol-2)-standardeissa on määritetty rajapinta ja protokolla 13,56 megahertsin
taajuudella toimivalle lyhyen etäisyyden tiedonsiirrolle. Standardin nimenä on Near Field Communication, NFC. Käytännössä NFC on siis korkeintaan noin kahdenkymmenen senttimetrin etäisyydellä toimiva langaton tiedonsiirtotekniikka." 

"Standardisoinnin edistämiseksi Nokia, Philips ja Sony perustivat vuonna 2004 voittoa
tavoittelemattoman NFC-Forumin. Sen nykyiset yli sata jäsentä muodostavat kahdeksan
työryhmää, joiden toimialoja ovat muun muassa markkinointi, tekniikan kehitys ja
yhteensovittaminen sekä testaus. Forum itse ei vastaa standardoinnista."

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave