Sijoitusammattilaiset vs. reaalimaailma 

SIJOITUSMAAILMA

https://www.arvopaperi.fi/kumppaniblogit/blackrock/vuonna-2020-verkkoon-on-kytketty-yli-20-4-miljardia-laitetta...

Suurimpienkin sijoitusalan yritysten ammattilaiset puhuvat disruptioista, mutta samalla heittävät (heidän maailmassaan) pikkupaukkuja sadoille startupeille, niitä pahemmin arvioimatta - ja aina voidaan näyttää heidän olleen oikeassa. Samalla saadaan yhdistettyä minimityömäärä maksimipatsasteluun. Luetaan, mitä muut kirjoittavat, käydään kokkareilla ja messuilla ja todelliset onnistumiset ja epäonnistumiset peittyvät tilastoihin ja indekseihin.

Rob Powell, maailman suurimpiin varainhoitajiin kuuluvan BlackRockin sijoitusasiantuntija:
"Temaattisen sijoittamisen keskiössä globaalit megatrendit" (!!!)
Parhaillaan internetiin on kytkettynä noin 8,4 miljardia laitetta. Vuoteen 2020 mennessä määrän arvioidaan kasvavan yli 20,4 miljardiin. Kun yhä useampi laite yhdistetään internetiin, mahdollistuu myös niiden hallinnoiminen etänä.
Vaikka etäohjaus helpottaa arkea automatisoimalla asioita, joita ennen on täytynyt tehdä manuaalisesti, se luo samalla houkuttelevan alustan tietoturvallisuusrikkomuksille. Tulevaisuudessa puhelimien lisäksi myös arjen koneistomme aina jääkaapeista pesukoneisiin ja leivänpaahtimiin sekä autoihin voivat toimia otollisina takaovina kyberhyökkäyksille... BlackRockin iShares Digital Security ETF -rahaston arvoketju pyrkii kattamaan koko teeman."
Ammattisijoittajat kuvittelevat, että nettiin kytkettävät laitteet ovat autoja ja kodinkoneita, koska kaveritkin kuvittelevat niin.

KOVA MAAILMA

Kyseessä on tietenkin ohjelmistoja ja laitteita kehittävä ja tuottava maailma. Todelliset paukut vaaditaan laitteiden valmistuksen kehittämiseen ja niihin tehtäviin investointeihin. Tämä kova maailma voidaan tietysti jakaa vaativiin sovelluksiin ja vähemmän vaativiin.
 
A. Tehopiirit

Ei miljardin transistorin mikropiirejä komponentti kerrallaan voida suunnitella, vaan käytössä ovat tietokoneavusteiset tekniikat, piirikirjastot ja testatut mallit. Digitaalinen litografia tarkoittaa sitä, että tieto/ käskyt kulkevat digitaalisessa muodossa. Vrt. analoginen/ digitaalinen paino. Vaativissa tekniikoissa riskit ovat niin hirvittäviä, että on nopeasti yleistynyt sopimusvalmistusmalli, missä muutamat harvat tuottajat valmistavat kaiken, mutta ala on myllerryksen kourissa:

https://electroiq.com/2019/02/97-ic-wafer-fabs-closed-or-repurposed-during-past-10-years/ 
Lähes 100 integroituja piirejä valmistavaa tehdasta on suljettu tai uudelleen suunnattu viimeisten 10 vuoden aikana. Koska suuremmilla aihioilla valmistus on kustannustehokkaampaa, pienempiä karsitaan.
"97 IC wafer fabs closed or repurposed during past 10 years
The IC industry has been on a mission to pare down older capacity (i.e., ≤200mm wafers) in order to produce devices more cost-effectively on larger wafers."

 
Suljetut/ muunnetut tehtaat piiaihion koon mukaan jaoteltuina.

Maantieteellinen jakauma:

 

Muutosten ajavina voimina toimivat pilviin nousseet investointi- ja valmistuskustannukset ja (osittain siitä johtuneet) siirtymät pienempiin yksiköihin tai tehtaattomaan toimintamalliin. IC Insights odottaa kehityksen jatkuvan lähivuosina. Joitakin päätöksiä (5) on jo julkaistu...
"Given the skyrocketing cost of new wafer fabs and manufacturing equipment, and as more IC companies transition to a fab-lite or fabless business model, IC Insights anticipates there will be additional fab closures in the next few years.  Five closures/repurposed fabs have already been publicly announced. Samsung’s 300mm memory fab (Line 13) will be fully converted this year to produce image sensors and TI’s 200mm analog GFAB in Greenock, Scotland, is expected to close by June 2019.  Renesas plans to close two 150mm fabs (Otsu, Shiga and Ube, Yamaguchi, Japan) in 2020 or 2021, and Analog Devices plans to close its 150mm wafer fab in Milpitas, California in February 2021."

B. Vaatimattomat piirit

Pienet älykkäät järjestelmät, tagit... Entiset mikropiirien valmistajat kuvittelevat näistä löytävänsä kultakaivoksen, mutta erehtyvät. Painettu elektroniikka on tulossa ja THIN on alan kärkeä. Muutosvaihe on menossa ja THINkin on myynyt hybridejä täyttääkseen Applen leirin toivomuksia ja parhaillaan täyttääkseen omaa kapasiteettiaan. Joku valmistaja on hirttänyt itsensä sarjatuotantotekniikkaan ja poistanut itsensä massavalmistajien joukosta. 
Ala ON VAIKEA ja perinteisen puolijohdevalmistuksen ja painetun teknologian vaatimat investoinnit ja käyttömenot suhtautuvat 100:1, riippumatta tuotteesta. TÄMÄ ON DISRUPTION AIHE. Uutuudesta johtuen alalta on vaikea löytää vertailutietoja, mutta THINin järjestämässä tilaisuudessa tätä selvitettiin:

V. 2014 THIN esitti oman alansa lukuja tapaamisessa TSensors Summit Munich 2014:
vv. 2009-2013 suljettiin 70 NFC/RFID-tageja valmistavaa tehdasta ja 
tapaamiseen mennessä 2014 vielä 9 oli suljettu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave