SAW- rfid-tagit/ tags  

https://core.ac.uk/download/pdf/80703559.pdf  
"Akustisiin pinta-aaltoihin perustuvien RFID-tunnisteiden suunnittelu ja kokeellinen analyysi."
Sanna Härmä, väitös, TEKNILLINENKORKEAKOULU 2008

SAW tekniikka perustuu pietsosähköiseen ilmiöön.
"The fundamental physical phenomenon lying behind surface acoustic wave devices is piezoelectricity."
"SAW RFID-tunnisteet ovat täysin passiivisia laitteita, jotka heijastavat lukulaitteen lähettämän kyselysignaalin takaisin. Paluusignaali on tunnisteelle tallennetun tunnistetiedon mukaisesti muunnetussa muodossa."
Sovellus: koodaus perustuu pietsosähköisen kiteen pinnalla olevien metallisten SAW-heijastimien sijoitteluun.

"Väitöskirjassa esitellään edeltäjiään merkittävästi pienempi tunniste, jossa akustisen pinta-aallon etenemispolku on taitettu Z-kirjaimen muotoon kahden vinon heijastimen avulla.Toinen esitelty tunniste yhdistää kaksi koodausmenetelmää: heijastimien paikkoihin eli heijastussignaalien aikaviipeisiin perustuvan koodauksen ja heijastussignaalien vaihetietoon perustuvan koodauksen. Tämän yhdistelmän avulla tunnisteen informaatiokapasiteettia voidaan kasvattaa huomattavasti. Kolmas esitelty tunniste soveltaa ultra-laajakaistatekniikkaa (ultrawideband,UWB) ja on erittäin pienikokoinen."
Pietsosähköinen kide on sellainen, että sen vastakkaisille pinnoille syntyy sähkövaraus sitä puristettaessa, ja kääntäen, kun siihen johdetaan varaus ulkopuolelta, sen paksuus muuttuu. Sovelluksia: ultraäänen kehittäminen tai energian kerääminen. Tunnetuin pietsosähköinen aine on kvartsi, tutkimuksessa käytetty aine oli LiNbO3.
 
Periaatekuva laitteistosta. Lukija lähettää radiotaajuista energiaa, mikä synnyttää antenniin sähkövirtaa. Tämä muunnetaan akustiseksi energiaksi (interdigital transducer IDT), mistä osa palaa heijastimista - ja kääntäen. Tagin alusta on pietsosähköistä ainetta ja heijastimet metallilankoja.
Tagigeometrioita:
 
 
 
Aika(paikka)koodausta:

 14 heijastinta:
 
Z-geometria:
 
UWB SAW tagi, valokuva, pituus 1,1 mm; vasemmanpuoleinen harmaa alue koostuu (arviolta) yli sadasta pystyviivasta:
 
SAW-tagien etuina ovat pieni koko, lukemiseen tarvittava pieni energia, edullisuus; UWB-tyypit sietävät ympäristön häiriöitä. Haittana pohjamateriaalien jäykkyys, rajoitettu tietomäärä. KITEET OVAT ÄÄRIMMÄISEN HAURAITA.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave