Alustatalous, 4  

(Jatk.)
"Digitaalisessa kansantaloudessa teollisten alustojen ja yhteiskunnan eri toimintojen toteuttaminen onnistuu samoilla alustatalouden ratkaisuilla. Digitaalisuus on horisontaalista. Näin menetellen myös tarvittavan osaamisen tarpeet sekä mahdollisuudet kehittämissä yhdistyvät."

KANSANTALOUDEN RAKENNEMUUTOS (ENNUSTE) 1950-2030:
 
Kuvassa on ilmeisesti sekoitettu kahta asiaa; perusviesti on luullakseni painotuksen muutos = pystyasteikolla kansantuote, summa on 100% yhteensä (esim. 30+15+55%). Data ja tekoäly ovat oma maailmansa?

ALUSTAYHTIÖT MAANOSITTAIN
 
USA johtaa
"Euroopan yhdentymisessä tavarat ja työvoima vapautettiin liikkumaan yli kansallisten rajojen ensin, mutta palveluiden vapauttaminen on käytännössä vasta työn alla. Palveluiden myöhäistä vapauttamista voidaan pitää strategisena virheenä.
Eurooppalainen saavutettujen etujen, myös teollisten etujen, puolustaminen on sitonut ajattelun kiinni tavarateolliseen paradigmaan. Alustatalouden ajatteluun antaudutaan vasta pakon edessä."

Toimijoita:
"Amazon keskittyi aluksi kirjojen myyntiin verkossa, mutta eteni siitä nopeasti laajemmin verkkokauppaan, kaupallisti verkkokaupan vaatiman tietotekniikan pilvialustaksi ja jatkoi syvälle varastoautomaatioon ja logistiikkaan. Tällä hetkellä pilvilaskenta ja alustatalouden toimintamallit ovat Amazonin ydinosaamista. Yksinkertainen tapa ajatella Amazonia on, että sillä on korkean tuottavuusasteen alustatalouskone, jota se voi soveltaa nopeasti mihin tahansa liiketoimintaan. Niinpä Amazon etenee ripeästi vyöryttäen kauppakonseptiaan eri aloille, nostaa tuottavuutta globaalissa logistiikassa, hakeutuu verkkokaupan rahoituksen
kautta pankkien toimialalle, mutta kehittää myös kaiken aikaa digitaalista teknologiaansa edelleen parantaakseen kilpailukykyään ja tarjotakseen entistä laajemman joukon palveluita."

ALUSTATALOUSYHTIÖIDEN NOUSU MAAILMAN ARVOKKAIMMIKSI YHTIÖIKSI
 

"Alustatalouden eteneminen aiheuttaa viidessä vuodessa laaja-alaisemman globaalin murroksen kuin internet aikanaan ja tähän mennessä."

"Alustayhtiöt toimivat harvoin yksin, sillä ne tarvitsevat alustansa palveluntarjonnan turvaamiseksi ja jatkuvaksi kehittämiseksi tuekseen kumppaneita. Ne luovat toisiaan täydentävien yritysten verkostoja, jotka ajan kanssa kehittyvät ekosysteemeiksi. Ekosysteemissä mukana olevat toimijat hyväksyvät ajatuksen voitonjaosta vastineeksi riskin jakamisesta ja paremmasta pääsystä kiinni asiakasrajapintaan. Yhdessä toimimalla kasvatetaan alustaekosysteemin liiketoiminnan kokonaisvolyymiä."

"Maailman johtavat alustayhtiöt ovat ketteriä uuden teknologian hyödyntäjiä. Ne ovat usein ensin digitoineet omat sisäiset prosessinsa ja asiakasrajapintansa, ja sen jälkeen alkaneet hyödyntää digi-teknologioiden mahdollisuudet liiketoimintamalliensa kehityksessä. Suurin osa hyödyntää tehokkaasti pilviratkaisuja (sekä datavarastoina että laskentatehon maksimoijina), skaalautuvia mikroarkkitehtuureja (modulaarisia ohjelmakirjastoja), avointa lähdekoodia ja kumppaneidensa erikoisosaamisia omia tarpeitaan täydentävästi."

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave