Kurssiin vaikuttaminen  

Pörssipelissä ei ole sääntöjä, mutta keinoja/ 'kauppatapoja' kylläkin. Termistön puutteessa voitaisiin jakaa peli kahteen osaan, trendinomaiseen, pitkän tähtäimen vaikuttamiseen ja päiväkaupan johdatteluun.

Esimerkki edellisestä:
https://www.tivi.fi/uutiset/mannavuosien-kurssiraketti-fingerprint-joutui-shorttaajien-hampaisiin 
Mirko Hurmerinta,













"Ilmoitukset osakekurssien manipuloinneista ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuosina Ruotsissa. Tavallisesti kurssimanipulaatiota on havaittu pienemmillä markkinapaikoilla ja epälikvideissä osakkeissa. Nyt länsinaapurissa finanssirikoksia tutkiva Ekobrottsmyndigheten (EBM) on saanut vihiä vakavammasta kurssihuijauksesta, uutisoi talouslehti Dagens Industri.

"EBM on saanut kurssihuijauksista ilmoituksia, joiden perusteella verkosto on alkanut hahmottua. Joukossa on ainakin 10-15 päiväkauppaa tekevää sijoittajaa, jotka elättävät itsensä ja tekevät isoja rahoja toiminnallaan. Epäilykset ovat niin vahvoja, että viranomainen on tehnyt kotietsintöjä. Huijauksissa käytettyä metodia kutsutaan termillä ”layering” (suom. kerrostaminen). Siinä osakkeen hintaa nostatetaan, jotta suuri positio voidaan myydä korkeampaan hintaan. Se tapahtuu laittamalla sisään lukuisia suuria ostotoimeksiantoja, joissa hintaa jatkuvasti hilataan ylöspäin. Toimeksiannot tehdään siten, etteivät ne koskaan mene läpi ja ne poistetaan."

”Jos tätä tekee hyvin järjestelmällisesti ja suurilla volyymeilla, voi tehdä miljoonan päivässä”, sanoo Leopoldson. Miljoona kruunua on vajaat sata tuhatta euroa. Poikkeuksellista tapauksessa on myös se, että yksityishenkilöt vaikuttavat käyttäneen hyväkseen algoritmeja. Markkinamanipulaatio on vakava teko, koska se vaikuttaa markkinoiden luotettavuuteen, sanoo Leopoldson. Hän ei usko, että ammatti- ja piensijoittajat tietävät, kuinka paljon manipulaatiota esiintyy. Vielä harvempi tietää, että sitä tapahtuu myös isoissa ja likvideissä osakkeissa."

Pikkuyhtiöiden manipulointi se vasta helpoa on, esim. keskustelusta:
Jari 22.1.2019
... "Ei ole kysymys tuosta mitättömästä robon esim. 0,0002 eur "paremmasta" hinnasta, vaan siitä että robo ei päästä osto eikä myyntilaitojen kärkeen ketään muita. Näissä pienivaihtoisissa ja senttiosakkeissa osto ja myyntihinnan välinen ero, spredi, on usein jopa 10%. Jokainen kauppa tuo pankille/robolle 10% tuoton. Kaikki meidän myyntikaupat menevät ostojonon kärjessä olevalle robolle. Kaikki meidän ostokaupat ostetaan myyntijonon kärjessä olevalta robolta. Muille ei tule näitä tuottavia kauppoja ollenkaan (edellyttäen että robolla on aina kauppaa isompi kpl-määrä).

Isot pelurit/pankit ovat saaneet etulyöntiaseman, koska heillä on paremmat kaupankäyntitietokoneet."
 
Kommentti: paremmat kaupankäyntivälineet tarkoittavat mahdollisuutta lukea tulossa olevat tarjoukset ja reagoida niihin heti, eli vedetään välistä. Itse olen kokenut tätä toistuvasti, tarjouksen korjaaminen johtaa heti 'parempaan' tarjoukseen. Striimaavat tarjoukset paljastavat pelin hengen. Aikaisemmin syksyllä näin suuren ostotarjouksen (3,2M), mikä tuli voimaan ja katosi arviolta sekunnin välein, kymmeniä kertoja. Nyt näkee päivittäin hiljaisten jaksojen jälkeen syntyviä salamatarjouksia. Tietääkseni algoritmityökaluja/ -palvelua on kaupan. THINin listoilla näkyy selvästi norjalaisten, pienten, 'yhden miehen' yritysten liikehdintä. Sivistymätön arvaukseni on, että ne tai osa niistä ovat verkottuneet.

Kapitalismin henkeen kuuluu, että vikkelimmät voittavat, siksi markkinoille ei pelisääntöjä tarvita. Pelurit ovat valtiovallan erityisessä suojelussa. Odotan sitä aikaa, kun joku suuttuu - OIKEASTI! (200 päiväsakkoa ja ehdollinen tuomio eivät vain riitä!)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave