Ruiskuvalu/ Injection molding  

Ruiskuvalu on joukkotuotantomenetelmä, missä raaka-aine viedään suljettuun muottiin, jäähdytetään, valmis kappale poistetaan ja työkierto uusitaan. Ruiskutus tarkoittaa sitä, että muotin täyttö edellyttää syöttöpainetta, jälkipuristus jäähdytyksen aikana estää valuvirheiden syntymistä. Metallit liikkuvat sulatettuna, mutta muovien raaka-aine on raemuodossa. Rakeet on saatettava yhtenäiseksi massaksi ja plastisoitava, tämä tapahtuu yleensä ruuvisyöttäjän avulla, missä massa joutuu kosketuksiin kuuman sylinterin seinämien kanssa.

Muotti on kestomuotti, valmistettu metallista ja hienotyöstetty. Jos tuote on reiällinen, tarvitaan sisäpuolen muotoilemiseen omat muotin osansa ja niiden tulee olla purettavia. Nopea työkierto ja kalliit työkalut yhdessä johtavat suursarjavalmistukseen. Valmistettavan kappaleen sisälle voidaan jättää keernoja, muualla valmistettuja osia, jolloin lopputuloksena on kahden tai useamman materiaalin yhdistelmä.

Kodinkoneet, kulutustavarat jne. on koottu ruiskuvaletuista osista. Niihin on käytännöllistä yhdistää mahdollisimman paljon osia, nyt myös elektroniikkaa, jolloin tuotteiden kokoonpano tulee helpommin automatisoitavaksi ja kallista käsityötä voidaan vähentää. Varjopuolena on se, että osat ovat yhteensulatetut ja avaaminen sekä korjaaminen/ vaihto ovat käytännössä mahdottomia.

https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/119799/KontasJanne.pdf?sequence=2&isAllowed=y 
Ruiskuvalukone:
 

Oheisessa lähteessä on esitetty työkiertoa videona sekä useiden eri materiaalien yhdistämistä omilla syöttölaitteillaan:
https://www.risu.co.jp/en/gifu-plastic/technical/injection/index.html 

Metalliosan yhdistäminen muoviosaan, esim.:
https://www.protolabs.com/resources/blog/design-complex-components-with-insert-molding/
 

Kuvia voidaan siirtää valun yhteydessä, joko pelkkä kuva (in mold decorating) tai sen mukana oleva filmi (film insert molding)
https://www.mcc-am.co.jp/ENG/service_inject.html

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave