MEMS/ ympäristön seuranta kännykällä 

-  Nokian konsepti vm. 2008
https://www.tivi.fi/uutiset/nokian-ekomalli-tarkkailee-ilmanlaatua-ja-terveydentilaa
Mikko Piiroinen, Tekniikka&Talous
"Ympäristöystävällisellä tekniikalla valmistettu konseptimalli Eco Sensor analysoi ympäristöä tai käyttäjän elintoimintoja."

"Kyseessä ei ole pelkästään puhelin. Eco Sensor sisältää myös ranteeseen tai kaulaan laitettavan sensoriyksikön, jossa on vaihdettava mittausvälineistö. Laitteella voi tarkkailla joko ympäristöä, käyttäjän terveyttä tai säätä.
Vaihdettavien sensoreiden avulla käyttäjä voi itse räätälöidä puhelimen omiin tarpeisiinsa sopivaksi."

"Ympäristösensorit tarkkailevat ilmanlaatua ja mittaavat esimerkiksi hiilimonoksidin, hiukkasten ja otsonin määrän ilmassa. Lisäksi laite mittaa ultraviolettisäteilyn määrää.
Henkilökohtaista terveyttä laite mittaa liiketunnistimella (voidaan havaita kaatuminen tai vastakohtana liikkumattomuus), sykemittarilla sekä desibelimittarilla (äänenpaine/ voimakkuus). Säästä laite mittaa ilmanpaineen, ilmankosteuden ja lämpötilan.
Sensorin ranneke ja kaulanauha on tehty aurinkopaneeleista, joista sensoriyksikkö ottaa virtaa."

"Nokia pyrkii huomioimaan ympäristön materiaali- ja tuotantovalinnoilla.
Puhelimessa ja sen oheislaitteissa käytetään Nokian suunnitelmien mukaan painettuja piirilevyjä. Komponentit tulostetaan sähköä johtavalla nanomusteella käytettävälle pinnalle. Menetelmä mahdollistaa pienemmät piirilevyt, mikä johtaa pienempiin puhelimiin ja materiaalitarpeisiin. Lisäksi painaminen on energiapihimpää kuin perinteisten piirilevyjen valmistaminen.
Puhelin voidaan valmistaa hyvin pitkälle biomateriaaleista kuten maitohappopolymeeristä. Puhelimen kuoret valmistetaan kokonaan kierrätetystä teräksestä (näpertelyä, muoti-ilmiö).
Aurinkoenergian lisäksi myös muita uusiutuvia energianlähteitä harkitaan puhelimen virtalähteeksi. Yhtenä vaihtoehtona on harkittu käyttäjän ja matkapuhelimen välisen kineettisen (liike-) energian hyödyntämistä. (Nokia tutki varhain energian keräämisteknologioita)."

2020
-  Apple on patentoimassa ympäristön (ja tietysti myös terveyden) tilaa seuraavia sensoreita.
"Electronic devices with environmental sensors."
Ohessa mikrofoni- (mm. tietyissä sairauksissa seurataan potilaan äänessä olevaa vihellystä) ja kaasusovellukset. Alustana painettu piiri (piirilevy?).
 
ASIC tiettyyn sovellukseen räätälöity integroitu siru
Wikipedia:/ An application-specific integrated circuit is an integrated circuit (IC) chip customized for a particular use, rather than intended for general-purpose use. 

Edellisten lisäksi ryhmään kuuluvat savuilmaisin, paine-, lämpötila- ja kosteussensorit.
"... a microphone, a gas sensor, a smoke detector, a pressure sensor, a temperature sensor, and a humidity sensor." 

at

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Muutamme/ moving: Uusi blogi/ new blog: Micropower mave